?
Patryk: oblicz pierwszy wyraz ciągu (x
n),n≥1, jeśli wiadomo,że;
a)wszystkie wyrazy ciągu (x
n) są dodatnie
b)ciąg (a
n) okreslony wzorem a
n=log
3(x
n),dla n≥1 jest ciągiem arytmetycznym o różnicy
c)x
3*x
5=48
17 gru 18:21
zośka: | | 1 | |
1) log3(xn+2)−log3(xn)=2* |
| |
| | 2 | |
2) x
3*x
5=48
x
n+2=3x
n
czyli podstawiając n=3 mamy zależność: x
5=3x
3
x
3*x
5=48
x
3*3x
3=48
x
32=16
x
3=4 ( −4 odpada bo zał x
n>0)
x
2=3,5
x
1=3
17 gru 18:30
zośka: Przepraszam mój błąd do momentu x3=4 jest ok
17 gru 18:32
Patryk: a dlaczego tam jest n+2 a nie n+1 w 1 ?
17 gru 18:33
zośka: x
n+2=3x
n
podstawiamy za n=1
17 gru 18:34
zośka: bo skorzystać chciałam na obliczenie różnicy an+2−an=2r
żeby to wykorzystać w 2) a tam mam indeksy 3 i 5 (więc różnią się o 2)
17 gru 18:36
Patryk: aha,ja tylko znałem an+1−an=r
17 gru 18:38
Patryk: dzięki wielkie ,wiesz ,ze zrozumiałem
17 gru 18:40