Pochodna z definicji
kamilos: Korzystając z definicji sprawdzić, czy funkcja f(x) = |cosx| ma pochodną w punkcie x
0 =
Jak to obliczyć gdy w funkcji jest wartość bezwzględna? Liczymy tak jakby jej nie było?
PW: Gdybyś narysował wykres i zastanowił się co to jest pochodna, to odpowiedź już znasz. Tylko
szczegóły techniczne − wyliczenia.
Dla h>0
| f(x0+h)−f(x0) | | | |
| = |
| = ... jakoś tę granicę przy h→0+ |
| h | | h | |
policzysz, ale na pewno licznik i mianownik są dodatnie.
A co będzie gdy h<0?