funkcja
pomocy tamatematyka: Dana jest funkcja f(x ) = x
3 − 3x dla x ∈ (1,+
∞ ) . Zbadaj na podstawie definicji
monotoniczność tej funkcji w przedziale (1,+
∞ ) .
proszę o wytłumaczenie i o pomoc w rozwiązaniu
17 gru 17:47
pomocy tamatematyka:
17 gru 18:03
PW: A co za problem? Funkcja f jest rosnąca na przedziale , jeżeli dla dowolnych x1, x2 z tego
przedziału z faktu, że x1<x2 wynika
f(x1)<f(x2),
inaczej mówiąc
f(x2) − f(x1) > 0.
Trudność psychologiczna polega na tym, że nie są to x1=3 i x2 = 5, ale dowolne x1 i x2.
Żeby pokonać tego smoka proponuję raz w życiu zrobić właśnie na konkretach (nie jest to dowód
monotoniczności, ale może pokazać, że gdy zastąpisz 3 symbolem x1, a 5 − symbolem x2. to
dowód nierówności nie zmieni się). Spróbuj i pochwal się − zadziałało?
17 gru 21:44