Wyznacz A\B
Andrj: Wyznacz zbiór A\B, A = (1,5) B=<2,6> . Nie mam pojęcia dlaczego mi to wyjść nie chce

chodzi Proszę o rozwiązanie... rozpisałem to tak A={2,3,4} B={2,3,4,5,6} no i A\B wydaje
mi się, że to zbiór pusty, ale w rozwiązań jest inaczej
17 gru 17:42
bezendu1990: to błąd w rozwiązaniach jest
17 gru 18:12
Andrj: Dzięki! Straciłem 20 minut nad tym, już zacząłem w siebie wątpić
17 gru 18:13
Patri: A\B=(1,2)
Tak jest w odpowiedzi?
17 gru 18:14
Andrj: Zapisz za pomocą przedziału lub sumy przedziałów H={x∊R: x≥1 i x<0} Wszystkie podpunkty z tego
zadania mi wyszły a ten też nie chce, też jakiś błąd? mogę prosić o rozwiązanie?
17 gru 18:14
Patri: x∊(−∞;0)U<1;+∞)
17 gru 18:16
Andrj: Dzięki, czyli wygląda na to, że to kolejny błąd w książce, bo mi wyszło tak samo jakTobie. Jest
może gdzieś informacja które zadania mają podobne błędy? Chciałbym jak najmniej czasu stracić
na podobne sytuacje w przyszłości. Z góry dzięki.
17 gru 18:21
Patri: podaj jakie sa odpowiedzi w książce do tych zadań, możesz?
17 gru 18:24
Andrj: do tego pierwszego jest (1,2) <−−− czyli w sumie to jest dobrze, bo to przeciez zbiór pusty,
tylko nie rozumiem dlaczego w ten sposób to zostało zapisane. a do tego drugiego jest (−∞,−1>
czyli tu już raczej błąd..
17 gru 18:34
Patri: co? oj oj oj
to jest poprawna odpowiedź do zadania 1.
Narysuj sobie te zbiory na osi.
W zad. 2 nie wiem czemu jest taka odpowiedź.
17 gru 18:35
Andrj: Narysowałem, tylko dopiero teraz zauważyłem, że (1,2) to zbiór pusty. Skoro już założyłem temat
o zbiorach jak zrobić takie coś: Dane są zbiory A=(1;5), B=<4;7> i C=<5,7). Wyznacz zbiór D,
jeżeli D=A∪B∩C ?
17 gru 18:48
Patri: to nie jest zbiór pusty!
17 gru 18:54
Andrj: to już nie rozumiem, czyli to (1,2) to prawidłowe rozwiązanie? Nie rozumiem skąd się to wzięło
...
17 gru 18:56
Patri:

Po usunięciu zbioru B dostajesz mały zbiorek, który zawiera liczby od 1 do 2, przy czym ani 1
ani 2 do tego zbioru nie wchodzą.
Przykładem liczby, którą zawiera zbiór A\B jest (słownie: ) jeden i pół.
17 gru 18:59
Patri:
17 gru 19:00
Andrj: teraz rozumiem... a co z tym ?: Dane są zbiory A=(1;5), B=<4;7> i C=<5,7). Wyznacz zbiór D,
jeżeli D=A∪B∩C ?
17 gru 19:00
Patri: Dane są zbiory A=(1;5), B=<4;7> i C=<5,7). Wyznacz zbiór D,
jeżeli D=A∪B∩C ?
U to sumowanie zbiorów
∩ to część wspólna
No to rysujemy na jednej osi.
17 gru 19:01
Patri:
17 gru 19:04
Patri:
17 gru 19:10
Patri: od 1 do 7 będzie suma zbiorów A i B
Część wspolna tego i zbioru C to część od 5 do 7
Według mnie będzie to dokładnie to samo co zbiór C.
17 gru 19:11
Andrj: Dziękuję za pomoc, szkoda że tylko tak się mogę odwdzięczyć.
17 gru 19:50