nierównośc wymierna
kamil: podpowie ktos Jak to zrobic ?
(4x
2−25)
2−(2x+5)
2>0
mam problem z tym przykładem
rozbijam [(2x−5)(2x+5)]
2−(2x+5)
2>0
i co dalej dobrze wogole to rozbiłem ?
| | 5 | | 5 | |
odpowiedzia jest x∊(−∞,− |
| ) u ( |
| ,2)u(3,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
wogole skąd wzięla się trójka i dwojka bi jak przenosilem to wychodziło tylko − |
| , |
| | 2 | |
moze ktoś pomóc mi to wytłumaczyć i pomóc zrobic ?
z góry dziękuję za pomoc
17 gru 17:37
Patri: Kamil, dobrze, tylko teraz dalej.
Wyciągnij "nawias przed nawias"
(2x+5)2*[(2x−5)2 −1]>0
Masz?
Teraz rozbijaj dalej.
17 gru 17:43
PW: | | 5 | |
I zauważ, że dalej już bardzo prosto, bo dla wszystkich x≠− |
| jest (2x+5)2>0, a więc ... |
| | 2 | |
17 gru 17:46
kamil: mam tak
(2x+5)
2*[4x
2−20x+24)>0
czyli x=−2,5 krotnosci 2 a z drugiego nawiasu Δ=1 x
1=2 v x
2=3
czyli po narysowaniu osi przedział zgadza się z odpowiedzią dzięki wielkie za pomoc
17 gru 17:55
Patri: nie nie nie, nie rozwijaj drugiego nawiasu, po co?
(2x+5)2*[(2x−5)2 −1]>0
(2x+5)2*[(2x−5) −1]*[(2x−5) +1]>0
(2x+5)2*(2x−6)*(2x−4)>0
x=−52 − pierwiastek podwójny, więc tu wykres odbija się
x=3
x=2
Wykres na osi rysowany od prawej strony od góry − pojedyncze przejście przez x=3, pojedyncze
przez x=2 i odbicie przy x=−52.
17 gru 18:02
kamil: aha można i tak

a teraz mam taki przykładzik x
3−4x
2+4x<0
x(x
2−4x+4)<0
i rysując przedzial wychodzi mi (0,2) a w odpowiedzi jest x∊(−
∞,0) dlaczego co teraz źle
zrobiłem ?
17 gru 18:12
kamil: co może być źle ?
17 gru 18:18
Patri: umiesz rysować rozwiązanie na osi? wtedy wszystko widać
17 gru 18:18
Patri:

2 jest pierwiastkiem PODWÓJNYM − wykres się od niego odbija, przechodzi dopiero przez zero,
stąd taka odpowiedź.
17 gru 18:22
kamil: ale dlaczego 2 jest krotności 2
17 gru 18:25
Patri: x2−4x+4 można zwinąć i zapisać jako (x−2)2
Gdyby było samo (x−2) to byłby pierwiastek jednokrotny, a że nawias jest wzięty do potęgi 2 to
jest dwukrotny.
Jeszcze inaczej tłumacząc:
Twoją nierówność można zapisać tak:
x(x−2)(x−2)<0
Teraz widzisz, że 2 jest pierwiastkiem podwójnym.
17 gru 18:30
kamil: teraz rozumiem dzięki wielkie jeszcze raz
17 gru 18:30
Patri:
17 gru 18:32