Monotoniczność
annie: Zbadaj funkcje xlog
x 2
Problem pojawił mi się przy monotoniczności i punkcie przegięcia.
Pochodna pierwszego stopnia wychodzi mi:
log
x 2 + x
2ln2
sprawdzam dla jakich wartości będzie równa zero
log
x2 =−x
2ln2
teraz zamieniam to na log
e x = −x
2
i co dalej?
17 gru 17:22
Vizer: Taka prosta ta pochodna nie jest, ona jest typu pochodnych xx, czyli musisz się jakoś
"pozbyć" x −a z podstawy logarytmu.
17 gru 17:36
annie: Czyli jak mam sobie z tym poradzić? Bo nie bardzo wiem?
(xlogx2)' = logx2 + x(logx2)' jak inaczej rozpisać pochodną z logarytmu?
17 gru 17:44
17 gru 17:49
annie: no to tak zrobiłam.
| | 1 | | 1 | |
x( |
| )' = x ( |
| ) |
| | log2x | | 1xln2 | |
17 gru 17:52