Oblicz asymptoty funkcji.
43: y= U {1}{x + 4}
17 gru 17:15
Vizer: Dziedzina i liczysz odpowiednie granice, nie widzę tu nic trudnego, chyba że opiszesz co nie
wiesz to Ci pomogę.
17 gru 17:17
43: Z tego co obliczyłem to asymptota pionowa=4, następnie bark asymptoty poziomej i źle wychodzi
mi asymptota ukośna.
17 gru 17:21
Vizer: Nie wiem jak to liczyłeś, ale pionowa mi wychodzi x = −4, a pozioma istnieje i wynosi y = 0,
sprawdź rachunki, a najlepiej je tu przedstaw.
17 gru 17:25
43: Tak racja pionowa wychodzi −4, a pozioma 0, ale mam pytanie to w takim razie kiedy nie bedzie
asymptoty poziomej?
17 gru 17:29
Vizer: Licz granice to się dowiesz kiedy ich nie ma.
17 gru 17:32
43: Gdybym umiał ^^
17 gru 17:34
Vizer: To jak masz problem dawaj tutaj, po to tu jesteśmy

I napisz w czym masz problem w
wyznaczaniu asymptot ? Liczenie granic, coś innego ?
17 gru 17:38
43: Granic funkcji nigdy nie liczyłem na studiach i już raczej tego robić nie bede, bo przeszlismy
na całki. Po prostu chciałem wiedziec czy jest jakies zalozenie ze wiemy ze nie ma asymptoty
| | x3 − 1 | |
poziomej. Jak wykładowca liczyl asymptotę pozioma w przykłądzie y= |
| |
| | x2−x−6 | |
wyszło, ze nie ma asymptpty poziomej a ja nie wiem dlaczego
17 gru 17:46
Vizer: Srry, ale nie było mnie chwilę, więc jesli chodzi o asymtotę poziomą to liczymy granicę w + i −
∞
| | x3 − 1 | |
limx−>−∞ |
| = ∞ |
| | x2 − x − 6 | |
| | x3 − 1 | |
limx−>+∞ |
| = ∞ |
| | x2 − x − 6 | |
Czyli brak asymptot poziomych, bo nie wyszła skończona liczba, jeśli nie wychodzą asymptoty
poziome, należy zbadać czy istnieją ukośne, jeśli istniałyby poziome nie trzeba badać już
ukośnych.
17 gru 18:18