Witam
Mateusz: Do kina wybrało się 7 znajomych osób: trzy dziewczyny i czterech chłopaków,
wśród nich Kasia i Tomek. Mają bilety na kolejne miejsca,znajdujące się w
jednym rzędzie.Na ile sposobów mogą zająć te miejsca, jeśli :
a) Kasia i Tomek mają siedzieć obok siebie.
b) między dowolnymi dwoma chłopakami ma siedzieć jedna dziewczyna.
Odp.
a) 6*2*5!=6*2*5*4*3*2*1=1440
b)4!*3!=4*3*2*1*3*2*1=24*6=144
Dobrze ? Jeśli nie proszę o napisanie poprawnie rozwiązanego zadania
17 gru 17:05
Mateusz: 
? Pomoże ktoś
17 gru 17:20
Patri: musisz podbić Mateuszu zadanie, tak lepiej niż pisać od nowa.
17 gru 18:05
Patri: a) jest dobrze
17 gru 18:06
Patri: a) traktujesz parę jak jedną osobę pamiętając tylko, zeby przemnożyć przez dwa, bo mogą się
zamienić miejscami między sobą, czyli 6!*2 co wychodzi na jedno z tym co wpisałeś jako
odpowiedź.
17 gru 18:07