zadania na sprawdzian geometria analityczna PILNE
hubert71: Witam

Mam do zrobienia zadania na jutro, od których mozna powiedziec zalezy to, czy zdam. oto
pierwsze:
1. Wyznacz równianie okręgu o środku S(−1,2) i promieniu 4.
Narysuj ten okrąg. Oblicz jego punkty przecięcia z osiami układy współrzędnych.
2. Oblicz odległośc między prostymi
y= 2x + 1 y=2x − 4
3. Punkty A(1,2) , B(13,4), C(7,10). Oblicz pole trójkąta ABC.
4. Dane są zbiory punktów określone nierównościami:
A: x
2 −6x + y
2 + 12y ≤ 4 i B: 3x + y −3 ≥ 0.
Narysuj figurę F= A ∩ B i wyznacz jego pole.
5. Wyznacz miary kątów ograniczonych prostymi:
y= √3/3x − 2, y= √3x + 3, x6
w zadaniu piątym, pierwsza prosta to jest pierwiastek z 3 w liczniku, a 3 z kolei jest w
mianowniku. Czyli pierwiastek z 3 dzielony na 3 i to jest ta liczba x
17 gru 17:01
Tad:
... jeśli z takimi masz problem ... −:(
17 gru 17:03
hubert71: jak ty nie masz problemu, to pomoz
17 gru 17:07
hubert71: chociaz jedno ? :C
1 zrobiłem ledwo co, ale reszta to czarna magia
17 gru 17:22
slawek:

Zad. 2
linia różowa y=2x−4
linia pomarańczowa y=2x+1
linia niebieska = 1
linia zielona = 2
linia czerwona =x
pitagorasem
2
2 + 1
2 = x
2
4 + 1 = x
2
√5 = x <<<< To twoja odpowiedz
17 gru 19:08
slawek: mozesz to sobie oczywiscie policzyc ze wzoru na odleglosc punktu od prostej ale zajmie ci to
wiecej
czasu
17 gru 19:09
slawek: Zad.4
Przekształć podany wzór na równanie okręgu, odczytaj promień i środek okręgu. Nanieś wszystko
na układ współ. Narysuj prostą y≤−3x+3 i zaznacz cześć wspólną, która znajduje się pod prostą
na okręgu...
17 gru 19:57
hubert71: sławek, mi to nic nie mowi
17 gru 20:13
slawek:

Powinno to wyglądać mniej więcej tak, wzór przekształcamy aby uzyskać wartość promienia oraz
środek okręgu na układnie wsp. Wzóry wygląda następująco:
(x−3)
2+(y+6)
2 ≤ 49 To znaczy, że promień okręgu wynosi r=7, a środek okręgu wynosi S(3;−6)
Wystarczy go narysować na układnie dodać prostą i oznaczyć. Znak ≤ Czyli mniejszości lub
równości oznacza, że powinniśmy zaznaczyć część wewnątrz koła oraz znak ≤ przy równaniu
prostej mówi nam, że powinniśmy zaznaczyć obszar poniżej funkcji ( znak mniejszości lub
równości zaznaczamy linią ciągłą, gdy mamy do czynienia ze znakiem < lub > rysujemy linię
przerywaną)
17 gru 21:16