usuń niewymierność z ułamka(wz. skróconego mnożenia z 3 potęgą)
Megamen: Proszę o rozwiązanie krok po kroku bo jutro mam z tego kartkówke a tych trudniejszych jak te
nie mogę rozwiązać:
17 gru 16:29
Vizer: Stosujesz tu wzór na różnicę, sume sześcianówi np, pierwszy przykład należy przemnożyc przez
(3√3 − 1)
17 gru 16:40
Megamen: Ale dlaczego właśnie przez to

?
17 gru 16:41
PW: Wskazówka do 1)
(a−b)(a
2+ab+b
2) = a
3−b
3,
a więc dla b≠a
Jeśli zorientujesz się, że u nas a=
3√3 i b=1, to zadanie zrobione.
17 gru 16:48
Megamen: Oki pierwszy zrobiłem a z drugim może jakaś podpowiedz
17 gru 17:38
Megamen: Trochę pomyślałem i sam to zrobiłem Wielkie dzięki

17 gru 17:42