jaki tangens, jeśli mamy podany cosinus ? pilne ;)
monialisia: Zad.4.(1pkt) Jeśli kąt α jest ostry i cos α =
√2/3 , to tg α jest równy:
A.
√7/3 B.
√14/2 C.
√14/7 .
proszę o sposób rozwiązania.
17 gru 16:22
monialisia: Ludzie, zlitujcie się, pomocy !
17 gru 19:22
monialisia: Ludzie, zlitujcie się, pomocy !
17 gru 19:23
Tasia: z jedynki trygonometrycznej, zeby znaleźć tg alfa potrzebujesz sinusa alfa, bo tg= sin/cos
sin2 alfa + cos2 alfa = 1
podstawisz za cosalfa to co masz w zadaniu i liczysz
17 gru 19:28
Patri: sin α+ cos α = 1 stąd sin α
17 gru 19:29
monialisia: dzięki, jeszcze mi powiedzcie ile ma mi wyjść.

A, B czy C ?
17 gru 20:18
Dominik: policz i sprawdzimy
17 gru 20:25
monialisia: wyszła mi jaka z d.py wzięta liczba o to chodzi.
17 gru 20:38