Funkcja wymierna
jagodka1511: | | 6 | |
Funkcja f określona wzorem f(x)= |
| . Zbiór A jest zbiorem wszystkich liczb całkowitych |
| | x | |
c takich, że f(c) jest liczbą całkowitą. Zatem A jest zbiorem:
a) dwuelementowym
b) czteroelementowym
c) sześcioelementowym
d) ośmioelementowym



Proszę o pomoc..
17 gru 16:18
Tad:
d
17 gru 16:42
jagodka1511: dlaczego?
17 gru 16:52
Tad:
... a przez jakie liczby możesz podzielić 6 aby w wyniku otrzymać liczbę całkowitą

?
17 gru 16:55
PW: Jagódko, a tak metodą babci pod piecem:
| | 6 | |
dla c=1 jest f(c) = |
| = 6. Liczba całkowita |
| | 1 | |
| | 6 | |
dla c=−1 jest f(c)=f(−1)= |
| = −6. Liczba całkowita. |
| | −1 | |
I tak do skutku, aż znajdziesz wszystkie.
17 gru 16:57
jagodka1511: ok.. czaje..

dzięka
17 gru 17:00
jagodka1511: A pomożecie mi jeszcze z jednym tam niżej?
17 gru 17:01