matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema funkcji.
VVV:
Oblicz ekstrema funkcji y=4x
3
− 6x
2
−9x za pomocą pochodnych.
17 gru 15:50
koksu:
podpowiedź π!≈7,18
17 gru 15:58
Patronus:
y' = 12x
2
− 12x − 9 Δ = 144 + 432 = 576
√
Δ
=24
12+24
36
x
1
=
=
24
24
12−24
1
x
2
=
= −
24
2
fmin dla x
1
fmax dla x
2
17 gru 16:20