Zadanie z lasem
maniek: Sosnowy las, składający się z 4500 drzew, rośnie na obszarze w kształcie kwadratu o boku
długości 1 km. Każde z drzew ma średnicę nie większą niż 0,5 m. Wykazać, że w pewnym
prostokącie 10m x 20m nie rośnie żadne drzewo. Jak to udowonic
17 gru 15:05
Artur_z_miasta_Neptuna:

krok 1.
ustawiamy postokąt 20x10 w lewym dolnym rogu
krok 2 .
umieszczmy drzewo w najbardziej odpowiednim dla nas miejscu czyli w po środku górnej belki
prostokąta i zakładamy, ze jego średnica to 0.5m.
krok 3.
poruszamy prostokątem 'w górę', aż drzewo ... zniknie z ramki prostokąta.
lewy dolny róg prostokąta jest o 10.5m wyżej niż był wcześniej ... stawiamy kolejne drzewo ...
itd. itd.
krok 4
takich drzew ustawiliśmy 96
krok 5
teraz ustawmy na moment prostokąt w pozycji 10x20 także w lewym dolnym rogu i poruszamy go w
'poziomie'
następne drzewo (pierwsze jest umieszczone 10.25 od granicy działki) będzie umieszczone
dokładnie 10.5 dalej
ile w takim razie powstanie 'rzędów' w poziomie

tyle samo w pionie ... czyli 96
krok 6
stąd ... drzew tych musi być 96*96 = 9'216
uwaga ... zadanie jest rozwiązane przy założeniu, ze prostokąt można obrócić pod dowolnym kątem
a nie jest sztywno 10m w poziomie i 20m w pionie
17 gru 15:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
wersja z tym zastrzeżeniem jest analogicznia tylko w pionie nie sadzimy co 10.5m tylko co 20.5m
17 gru 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
reasumując:
aby w dowolnie obranym prostokącie o wymiarach 10x20 znajdował się chociażby skrawek drzewa o
średnicy dokładnie 0.5m potrzeba:
a) 96*96 = 9'216
b) 49*96 = 4'704
drzew o takiej średnicy.
A przecież w lesie rośnie tylko 4'500 drzew ... i żadne z nich nie ma chociażby 0.5m średnicy.
17 gru 15:28