Granica funkcji
???: Obliczyć granice funkcji:
| | 1 | |
2)lim x−−>0 (arcsin(x− |
| )+xcos1/x) |
| | 2 | |
17 gru 13:15
krzysiek: 1)
poprzekształcaj trochę wyrażenie np:
mogę dopisac taki iloczyn w potędze, ponieważ po skróceniu jest to równe 1, ale nam się to
przyda w troche innym celu do wzoru:
(1+t)
1t = e
czyli u Ciebie można to zapisać tak:
wyrażenie w nawiasie [ ] zmierza do e a to co w potędze to możesz policzyć osobno pod spodem i
| | −x | | 1 | |
sprawdzić do czego zmierza, tzn obliczasz lim x−>0 |
| * |
| |
| | 3 | | x2 | |
17 gru 13:22
???: czyli wynik ostateczny to 1 zgadza się?
17 gru 13:23
krzysiek: no i oczywiście wracasz później do głównego przykładu i dostajesz egranica tego, co liczysz
osobno i to jest wynik
17 gru 13:23
krzysiek: mi wyszło 0, ale mogłem się gdzieś pomylić bo liczone na szybko, z tej osobnej granicy dostaję
−1/3x czyli [−1/∞] = 0
17 gru 13:25
krzysiek: aaa no kurde, zapomniałem się

pasuje e
0 = 1
17 gru 13:26
???: to już rozumiem

dziękuje Ci bardzo

a wiesz jak zrobic to drugie?
17 gru 13:28
Krzysiek: dla x→0 nie zmierza do 0
trzeba policzyć granice jednostronne
17 gru 13:29
krzysiek: racja, soryy
17 gru 13:36
???: ok

a to drugie umie ktoś zrobić?
17 gru 13:39
???: wogóle to istnieje taka granica?
17 gru 13:51
Krzysiek: ile wynosi: arcsin(−1/2)...
granicę: xcos(1/x) policz korzystając z tw. o trzech funkcjach
17 gru 13:53
???: ok dzięki
17 gru 13:57