zadanie z granicą
krzysiek: | | f(x)−12 | |
jeżeli lim |
| = −1 |
| | x−a | |
x−>a
to znajdź:
lim f(x)
x−>a
jak się dobrać do tego zadania?
17 gru 13:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) = 12 −(x−a)
wtedy:
| f(x)−12 | | 12 −(x−a) − 12 | | x−a | |
| = |
| = − |
| = −1 |
| x−a | | x−a | | x−a | |
17 gru 13:43
krzysiek: oO na to bym nie wpadł że wystarczy troche na to popatrzeć i taki prosty sposób, wielkie dzięki

doszukiwałbym się tu bez końca chyba czegoś bardziej skomplikowanego i nic by z tego
dobrego nie wyszło
17 gru 13:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście można szukac bardziej skomplikowanych funkcji
ale wszystkie opierać się będą postaci: (x−a)*'coś' + 12
17 gru 13:50
krzysiek: to które podałeś jest dla mnie zdecydowanie najlepsze − najprostsze i najszybsze
17 gru 13:57