pochodne
pipi: czy ktoś jest w stanie rozwalić tą pochodną ?

bo ja nie

y=(2 x
2/3 −x)(4x
4/3
+2x
5/3 +x
2)
porszee o pomoc !
17 gru 12:53
camus: (f(x)g(x))' = f'(x)g(x) + f(x)g'(x)
f(x) = 2x23−x
f'(x) = 2*23 x−13 − 1
g(x) = 4 x43 + 2x53 + x2
g'(x) = 4*43 x13 + 2* 53 x23 + 2x
17 gru 13:12
+-: może tak zamiast chlipać spróbować to najpierw pomnożyć
17 gru 13:39
+-:
Jednak nie chce się , zobacz co wychodzi w nagrodę
y=(2 x2/3 −x)(4x4/3 +2x5/3 +x2)=8x2−x3
y'=16x−3x2
17 gru 13:58
pipi: chce sie liczyłam to juz z 3 razy i nie wychodzi mi taki wynik jak w odpowiedziach

nie wiem
co robie źle
17 gru 15:34
+-: Jaka jest odpowiedź, i czy to co tu zostało podane jest zgodne z treścią zadania
17 gru 16:14
meg: odpowiedź jest taka y=16x−3x
2 bardzo prosze jeśli to możliwe o rozpisanie tego
17 gru 20:05
+-: To jest zwykłe mnożenie wielomianów co Cię zakręciło
y=(2 x2/3 −x)(4x4/3 +2x5/3 +x2)=8x6/3+4x7/3+2x8/3−4x7/3−2x8/3−x3=
8x2−x3
17 gru 20:22
meg: łee nie widziałam ze to można tak mnożyć

dzięki

!
17 gru 21:47