:)
Angelika: hej ziomki

mam zadanie z troszkę trudniejszego materiału i bardzo proszę o pomoc..
masz punkty A(135) , B(024) , c(293) d(428)
a) napisz równanie płaszczyzny zawierajaćej puntky a,b,d ,
b) napisz równanie prostej prostopadłej do tej płaszczyzny i przecinający któryś punkt,
c) wyznacz punk przeciecia prostej i płaszczyzny,
d) − oblicz obętość czworościanu
17 gru 12:33
Krzysiek: a)wektor normalny tej płaszczyzny to:
(ab)x(ad)
gdzie (ab) to wektor ab
'x' to iloczyn skalarny
b)wektor kierunkowy prostej to wektor normalny płaszczyzny
c)napisz równanie parametryczny prostej i wstaw do równania ogólnego płaszczyzny.
d)skorzystaj z iloczynu mieszanego
17 gru 12:56
Angelika: a) mam wyznaczone i to równanie wyszło mi tak:
−4x+4z−16=0
czy jest dobrze?
17 gru 12:58
Angelika: b) N= [ −4, 0, 4]
N= −4x+4z−16=0
i tu się zastanawiam, bo ten wektor mi wyszedł taki sam jak równanie prostej...
17 gru 13:01
Krzysiek: a) ale jaki są punkty a,b,d? a=(1,3,5) ?
17 gru 13:17
Angelika: no tak.. nie napisałam przecinków. czyli mamy dane:
A(1,3,5) B(0,2,4) C(2,9,3) D(4,2,8)
17 gru 13:23
Krzysiek: a)ok
b)n=[−4,0,4] wektor kierunkowy,
równanie prostej równoległej do 'n' i przechodzącej przez punkt A=(x1 ,y1 ,z1 ) to:
(x,y,z)=(x1 ,y1 ,z1 )+tn
17 gru 13:26
Angelika: a skąd mam wziąć t? ja cos kojarze z parametrem prostej, ale teraz nie jestem w stanie
dokładnie okreslić o co chodziło..
17 gru 13:35
Angelika: i trzeba napisać równanie prostej RÓWNOLEGŁEJ do N, równoległej dlatego że tylko wtedy bedzie
ta prosta prostopadła do płaszczyzny, tak?
17 gru 13:41
Krzysiek: 't' parametr.
bo to co wyżej napisałem to równanie parametryczne prostej
jeżeli 'n' jest wektorem normalnym płaszczyzny, to znaczy, że jest on prostopadły do
płaszczyzny.
więc równanie prostej ma być równoległe do wektora 'n'
17 gru 13:55
Angelika: a mógłbyś pokazać jak wyznaczyłeś to równanie prostej, bo nie wiem jak to zrobić..
17 gru 14:11
Krzysiek: prosta przechodząca przez punkt A
x=1−4t
y=3
z=5+4t
17 gru 14:28
matematyk: proscizna
pozdrawiam
17 gru 14:31
Angelika: ok, to z tym sobie poradze. a teraz jak wyznaczyć punk przeciecia prostej i płaszczyzny?
17 gru 14:54
Krzysiek: wstaw równanie prostej do równania płaszczyzny i wylicz 't'
a potem wstaw do równania prostej i otrzymasz punkt przecięcia
17 gru 15:11