granica ciągu
zielone: Jak szybko obliczyć granicę takiego ciągu:
Szybko, bez rozpisywania...
| | 3n−2 | |
Chodzi mi głównie o te szybkie sposoby, np. jak mamy an= |
| to wiemy, że granica |
| | 3n2−4 | |
równa jest 0, bo stopień licznika jest mniejszy od stopnia mianownika...
17 gru 12:30
zielone: halo..?
17 gru 12:42
zielone: No to inaczej zapytam, jaka granica Wam wychodzi? Bo ja już zgłupiałam...
17 gru 12:51
Krzysiek: dzielisz licznik i mianownik przez 'n' , granica to 1/4
17 gru 12:54
zielone: Nooo, czyli jednak dobrze mi wychodziło na początku. A mógłbyś to rozpisać? Z góry dziękuję
17 gru 12:59
Ajtek:
| | √n2(1−8/n2) | | n√1−8/n2 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| =... |
| | n(4−9/n) | | n(4−9/n) | |
√1−8/n2 →1
4−9/n →4
17 gru 13:03
zielone: Great! Czyli jednak nie jest ze mną jeszcze tak źle ^^ Dziękuję Wam, pozdr.
17 gru 13:06