afa
nieuk: Oblicz sume wspolczynnikow wielomianu w.
w(x)=(4−5x)3
dlaczego tutaj powinno wyjsc −1? mi wyszlo 64−240x+300x2−125x3
17 gru 10:46
camus: Współczynniki, to są te liczby, które sobie stoją przy tych 'x'−sach. Dla przykładu
w(x) = ax3 +bx2 +cx +d, a,b,c,d − współczynniki
17 gru 10:53
nieuk: aaaaaa nie zrozumialem polecenia dzieki!
17 gru 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ... że można było to o wiele szybciej policzyć
suma współczynników = w(1) ... czyli wartości wielomianu dla x=1
(4−5*1)
3 = (−1)
3 = −1
i koniec zadania
17 gru 10:58