pochodna
tak: jak obliczyć pochodną?
17 gru 10:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
najprościej jak się da:
√x = x
1/2
a wiesz,że (c*f(x))' = c*(f(x))'
znasz też wzór na (x
α)' = ... ile

więc w czym problem
17 gru 10:31
tak: ja mam wgl coś takiego...
17 gru 10:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
(f(g(x)))' = f'(g(x)) * g'(x)
pochodna funkcji złożonej
17 gru 10:37
17 gru 10:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak wygląda pochodna z arccos x
17 gru 10:39
tak: czyli tak jak wyżej zrobiłem
17 gru 10:39
17 gru 10:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
ponawiam pytanie ... jak wygląda pochodna z arccos x
17 gru 10:40
17 gru 10:41
17 gru 10:44
tak: jak się pozbyć tego mianownika strasznego?
17 gru 10:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie pozbywasz się
a czemu chcesz się go pozbyć

przeiceż to bardzo przyjemny mianownik
i taka sugestia ... co niby znaczy
* −
17 gru 10:46
17 gru 10:47
tak: ma z tego wyjść
wiec nie może być taki mianownik
17 gru 10:53
tak: podstawiłem drugi składnik do wzoru na iloraz
17 gru 11:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | √x | | x | |
( |
| )2 = |
| <−−− patrz dziedzina która oczywiście wyznaczyłeś/−aś |
| | 2 | | 4 | |
| −2 | | −2 | | −4 | |
| = |
| = |
| |
| √1− x/4 | | 1/2 * √4−x | | √4−x | |
17 gru 13:48
tak: wgl to całe wyrazenie to jest
17 gru 14:01
17 gru 14:07