logarytm
Martyna: oblicz:
3log74−4log73
pomocy nie wiem jak to rozwiązać
17 gru 09:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
zastosuj wzór:
| | logcb | |
logab = |
| gdzie c >0 i c≠1 |
| | logca | |
17 gru 09:38
aniabb: chyba kiedys udowadniałam że to się równa 0
17 gru 09:41
aniabb:
| | logx | | log4 | |
x=3log74 ⇒ log3x=log74 ⇒ |
| = |
| ⇒ logxlog7=log3log4 |
| | log3 | | log7 | |
| | logy | | log3 | |
y=4log73 ⇒ log4y=log73 ⇒ |
| = |
| ⇒ logylog7=log3log4 |
| | log4 | | log7 | |
17 gru 09:46
Martyna: dzieki
17 gru 10:24