uporzadkuj
eli: uporządkuj rosnąco liczby
a= 3√2cale i 10/27 * (4/3)−2, b= −0,52 * (1/3)−1, c= 3√−(8/3√3)2, d= 0,3−1 *
0,42/2,5−1
17 gru 09:23
aniabb:
a= 3/4
b=−3/4
c=−4/3
d=4/3
c,b,a,d
17 gru 09:33
Asia: A wytłumaczy ktoś skąd −0,52 = −0,25 skoro jest to to samo co −0,5 x −0,5 = 0,25, bo przecież
minus razy minus daje plus, więc dlaczego −0,52 to −0,25?
29 paź 15:17
J :
(−0,5)2 = 0,25 ..., ale −0,52 = −1*0,52 = − 0,25..
29 paź 15:21
Asia: Czyli tu jest kwestia "nawiasu" tak jakby... Tylko w takim razie treść tego przykładu mogła być
zapisana jako −(0,5)2 a nie −0,52... Dla mnie −0,5 to −0,5 a nie mam sobie domyślać jakieś
nawiasy... Mata to jets jednak jedna wielka zagadka, no ale nic, zrozumiałam (chyba), dzięki.
29 paź 15:26
Asia: A nie w sumie treść jest zapisana dobrze, teraz już rozumiem całkiem... Głupoty piszę. Dzięki!
29 paź 15:27