Funkcja
D'e: √4x−x2−3 * (|x−1|−4) = 0 ⇔
√4x−x2−3 = 0 lub |x−1|−4=0
Dziedzina pod pierwiastkiem wyrażenie nieujemne
4x−x2−3 ≥ 0 ⇔x2−4x+3 ≤ 0 ⇔x ∊ <1,3>
√4x−x2−3 = 0
4x−x2−3=0
x=3 lub x=1 − oba należą do dziedziny
|x−1|−4=0
|x−1|=4
x=5 lub x=−3 − oba nie należą do dziedziny
17 gru 08:50
aniabb: ok
17 gru 08:56
D'e: A to

Dla jakich wartości parametru a układ równań
ma rozwiązanie dla dowolnej wartości b
To po prostu z pierwszego y=b−ax
I to równanie idzie do drugiego i tam Delta dodatnia?
I wyjdzie mi zależność a
2 < b
2 +
14
17 gru 09:19
aniabb: mi wyszło (16a2−12)b2 − 3 ≥ 0 i nie istnieje takie a aby dla b∊R to było spełnione
17 gru 09:29
D'e: A pokażesz jak ci wyszło bo bie mogę do tego dojść
17 gru 09:33
aniabb: znalazłam błąd

tak b
2 ≥ a
2 −1/4
17 gru 09:37
aniabb: czyli a2−1/4 ≤ 0
czyli a∊<−1/2 ; 1/2>
17 gru 09:38