szeregi
Student: zbadać zbierzność(wszędzie na początku jest suma )
1. kryterium porównawcze
| | 1 | |
c. cos |
| −cosI{1}{n} tu próbowałem ze wcosrem cosα−cosβ i doszłem do takiego czegoś |
| | n+1 | |
| | 2n+1 | | −1 | |
−2sin |
| sin |
| i nie weim czy to dobrze a jak dobrze to co dalej z tym |
| | 2n2+2n | | 2n2+2n | |
zobić?
2. z d'Alemberta
Bardzo prosze o jakies wskazówki
17 gru 08:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz podane kryteria ... do dzieła
to tak jakbyś prosił o wskazówki −> zastosuj wzór skróconego mnożenia: (x+2)2
17 gru 09:31
XXX: ale ja nie mam pojecia jak oszacowac te szeregi w kryterium porownawczym
17 gru 09:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | sin2x | | 1 | |
tg2x = |
| ≤ |
| i juz masz oszacowanie z góry |
| | cos2x | | cos2x | |
17 gru 09:40
XXX: | | 1 | |
czyli tg1 |
| <1cos2 1{n}} a lim cos2 u{1n=1 czyli jest on ograniczony przez 1 |
| | x | |
tak?
17 gru 09:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
nic z tego nie widzę
17 gru 09:54
XXX: | | 1 | |
tg21n< |
| a granica tego cosinusa to 1 czyli szereg jest ogranczony przez |
| | cos21n | |
1 tak?
17 gru 09:54
XXX: | | 4 | |
znalazłem cos takiego tgx≤ |
| x i na podstawie tego zrobiłem 1.e i mi wyszło ze |
| | π | |
| | π | | 4 | | π | | 1 | | 1 | |
tg |
| ≤ |
| * |
| =( |
| )n−1 jest to szereg geometryczny q= |
| czyli jest |
| | 4/td> | | π | | 4n | | 4 | | 4 | |
on zbieżny czy tak?
17 gru 10:02
Asia: ?
17 gru 11:01
XXX: czy to jest dobrze co napisałem o 10,02?
17 gru 11:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
byś sie zdecydował na jeden nick
17 gru 11:09
XXX: a jak zrobic c d f?
17 gru 11:11
Krzysiek: głupie zadania które wymagają użycia konkretnego kryterium, akurat w zadaniu pierwszym w
większości przykładów idealne jest kryterium ilorazowe.
c)sinx≤x dla x≥0
d)po co kryterium porównawcze jak warunek konieczny nie jest spełniony...
f)sint≤1
17 gru 11:54
XXX: ale w c jest cosinus a nie sinus
17 gru 15:58
Krzysiek: c) przecież jak skorzystałeś ze wzoru: cosα−cosβ to dostajesz sin.
skorzystaj jeszcze z tego,że: sin(−x)=−sinx
17 gru 16:07
XXX: aha ok dzieki
| | ln100 n | |
a wiesz moze jak sprawdzic zbieznosc takiego szeregu(−1)n |
| |
| | n | |
| | sin2 n | |
(−1)n |
| wiem ze one sa naprzemienne i chcialem z kryterium Leibnitza tu skorzystac |
| | n | |
ale nie umiem tego w taki sposob przeksztalcic zeby mi wyszlo czy wyrazy tych szeregow sa
malejace
17 gru 16:14
Krzysiek: | n[ln(n+1)]100 −(n+1)[lnn]100 | |
| |
| n(n+1) | |
mianownik dodatni,
a licznik po przekształceniach:
| 1 | | [ln(1+1/n)]100 | |
| |
| −(lnn)100→0−∞=−∞ |
| n99 | | (1/n)100 | |
zatem od pewnego miejsca ciąg jest malejący
17 gru 16:45