zadanie dla mistrza..
coca: zadanie bardzo trudne dla mnie.. ktoś to rozwiąże to szacun normalnie..
liczby a= ( 23/5)−1 − 2−2* (7/8)0 i b = ( 3√(3/2√2)2−2−3) : √8√64 zapisz w
postaci dziesietnej. podaj zaokrąglenia liczb a i b z dokładnoscia do czesci dziesietnych.
17 gru 01:01
magda:
| | 23 | | 7 | | 8 | | 1 | |
a = ( |
| )−1 − 2−2*( |
| )0 = ( |
| )−1 −( |
| )2*1 = |
| | 5 | | 8 | | 5 | | 2 | |
| | 5 | | 1 | | 5 | | 2 | | 3 | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = 0.375 |
| | 8 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
17 gru 01:09
PW: Zadania "dla mistrza" wymagają pomysłu, a nie znajomości rachunków.
Powolutku:
| | 23 | | 8 | | 1 | | 5 | |
( |
| )−1 = ( |
| )−1 = |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | | | 8 | |
| | 7 | |
( |
| )0 = 1 (bo taka jest definicja potęgi o wykładniku zero) |
| | 8 | |
No i sklejasz to razem:
(pierwsza liczba) − (druga liczba)
.(trzecia liczba)
Jedziesz dalej sam(a).
17 gru 01:14
magda: @PW, przecież to już rozpisałam
17 gru 01:17
aniabb:
b= 3√9/8 − 1/8 : √8*8 = 3√1 * 1/8 = 1/8 = 0,125
17 gru 08:13
coca: dzieki wam bardzo, w sumie teraz to nie jest takie trudne
17 gru 09:08
PW: @magda: Jasne, tyle że ja zacząłem pisać o 01:08, kiedy jeszcze nie było Twojego wpisu i
grzebałem się aż do 01:14. Przepraszam, więcej nie będę. Czy mi wybaczysz?
17 gru 21:53