| x | 1−t2 | |||
Jak z t = tg( | ) dojść do cosx = | ? | ||
| 2 | t2+1 |
| sin2(x/2)(1−t2) | ||
i nie wiem jak dalej ruszyć | ||
| t2 |
Sczególnie przed kolokwium :
| sinx |
| ||||||||||||||||||
sinx = | = | = //dzielac licznik i | |||||||||||||||||
| 1 |
|
| x | ||
mianownik przez cos2 | // = | |
| 2 |
| 2t | ||||||||||||
= | = | ||||||||||||
| 1 + t2 |
| (2t)2 | (1 + t2)2 − 4t2 | |||
cos2x = 1 − | = | = U{1 + 2t2 + t4 − | ||
| (1 + t2)2 | (1 + t2)2 |
| 1 − t2 | ||
4t2}{(1 +t2)2} = ( | )2 | |
| 1 + t2 |
| 1 − t2 | ||
cos2x = ( | )2 | |
| 1 + t2 |
| 1 − t2 | ||
cosx = | ||
| 1 + t2 |
| cos2*x2 | cos2x2−sin2x2 | |||
cosx= | = | = | ||
| 1 | sin2x2+cos2x2 |
| cos2x2(1−tg2x2) | 1−tg2x2 | |||
= | = | = | ||
| cos2x2(tg2x2+1) | tg2x2+1 |
| 1−t2 | ||
= | , gdzie t= tg2x2 . ... ![]() | |
| t2+1 |
| cosx |
| ||||||||||||||||||
cosx = | = | i teraz dzieląc | |||||||||||||||||
| 1 |
|
| x | x | |||
przez cos2 | i podstawiając t = tg | otrzymujemy to co chcemy ale ten sposób jest | ||
| 2 | 2 |