trudne
staszek: nie ogarniam tego zadania..
dane są liczby a=1+2√3 i b=1−√3. oblicz a:b − b:a. odpowiedz przedstaw w postaci x+y√3,
gdzie x i y sa liczbami wymiernymi
17 gru 00:34
ICSP: | a | | b | | a2 − b2 | |
| − |
| = |
| = wstawiam teraz = |
| b | | a | | ab | |
| (1 + 2√3)2 − (1 − √3)2 | |
| = |
| (1 + 2√3)(1 − √3) | |
| 1 + 4√3 + 12 − 1 + 2√3 − 3 | | 9 + 6√3 | |
| = |
| = |
| 1 − √3 + 2√3 − 6 | | √3 − 5 | |
| | (9 + 6√3)(√3 + 5) | | 9√3 + 45 + 18 + 30√3 | | 63 + 39√3 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 3 − 25 | | − 22 | | −22 | |
na przyszłość siadaj wcześniej do odrabiania prac domowych
17 gru 00:45
staszek: dziekuje ci dobra kobieto czy dobry mezczyzno
i dobrze zaczne siadac wczesniej
17 gru 00:47
Eta:
ICSP ..... "dobra kobieta"
17 gru 00:48
ICSP: może jeszcze nie jest za późno abym "coś" zmienił
17 gru 01:15
Ajtek:
ICSP nic nie zmieniaj, zostań przy matematyce
17 gru 01:17
Piotr:
nie, no ale mi poprawiły humor te komentarze

pozdrawiam
17 gru 02:06