granica - symbol nieoznaczony?
angelina:
w odpowiedziach wychodzi
12 , a mi zawsze
00 ...
licznik robię x(
tgxx −
sinxx) czyli 0... więc jak w opowiedziach może być coś innego
niż 0, mianowicie
12
16 gru 23:57
jacek: wyjdzie 0 , moze blad w odpowiedziach
17 gru 00:00
Pain: 0/0 to symbol nieoznaczony moze regula d'hospitala sprobojesz?
17 gru 00:01
angelina: mam nadzieję, że jest tak, jak mówi jacek
17 gru 00:02
Eta:
| | sinx−sinx*cosx | | 1−cosx | | | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | sin3x | | sin2x | | | |
korzystałam ze wzorów połówkowych :
| | x | | x | | x | |
1−cosx= 2sin2 |
| i sinx= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 gru 00:10
pigor: ... no nie, bo łopatologicznie rzecz ujmując masz :
| | tgx−sinx | | sinx (1cosx−1) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | sin3x | | sin3x | |
| | 1cosx−1 | | 1−cosx | |
= limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | sin2x | | cosx (1−cos2x) | |
| | 1−cosx | | 1 | |
= limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | cosx (1−cosx)(1+cosx) | | cosx (1+cosx) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| i tyle . ...  |
| | cos0(1+cos0) | | 1(1+1) | | 2 | |
17 gru 00:12
Eta:
Nieco się "walnęłam"

w mianowniku jeszcze powinien być
cosx , co i tak nie zmienia wartości granicy
17 gru 00:16
ja: | | tgx−sinx | | tgx−sinx | |
mi teżwyszło 0 |
| = |
| = |
| | sin3x | | 3sinxcosx | |
| | tgx | | sinx | | 0 | |
|
| = |
| = |
| = 0 |
| | 3cosx | | 3cos2x | | 3 | |
17 gru 00:18
Ajtek:
I kątów polówkowych mi zabrakło..., uzupełniania wiedzy ciąg dalszy

.
17 gru 00:20
ja: aj dobra juz wiem gdzie mam błąd
17 gru 00:21
Ajtek:
ja nie sni3x tylko sin
3x a to jest różnica
17 gru 00:21
Eta:
Można tak jak
pigor ( na jedno wychodzi
| 1−cosx | | 1 | |
| = |
| |
| cosx*sin2x | | cosx*(1+cosx) | |
Ale ja lubię wzory połówkowe
17 gru 00:34