KARTKÓWKA!
malami: Wyrażenie (x−3y)3 − (x+3y)2−(x+3y)(x−3y)−x(x−12y) doprowadź do najprostszej postaci, a
następnie oblicz jego wartość dla x= −√2 i y=1/3
Proszę was bardzo o pokazanie rozwiązania takiego zadania, nie bylam na tej lekcji a jutro mam
krótka kartkowke z takiego zadanka, i chcialabym chociaz miec przyklad do nauki.
16 gru 23:48
malami: Proszę was, pomóżcie mi troszkę
16 gru 23:59
malami: heeelp, wy potraficie takie trudne rzeczy wiec rozwiazanie tego to dla was minutka
17 gru 00:14
ICSP: tam na pewno jest do potęgi 3 ?
17 gru 00:21
hh: tak na pewno
17 gru 00:22
malami: no tak mam na kartce napisane wlasnie
17 gru 00:25
ICSP: no to wyjdzie paskudne przecież

(x−3y)
3 − (x+3y)
2 − (x+3y)(x−3y) − x(x − 12y) =
(x−3y)
3 − x
2 − 6xy − 9y
2 − x
2 + 9y
2 − x
2 + 12xy =
(x−3y)
3 − 3x
2 + 6xy =
x
3 − 9x
2y + 27xy
2 − 27y
3 − 3x
2 + 6xy
| | 1 | |
wstawiając x = −√2 oraz y = |
| |
| | 3 | |
= − 2
√2 − 6 − 3
√2 − 1 − 6 − 2
√2 = −7
√2 − 13
17 gru 00:27
malami: paskudne ale niestety, bardzo Ci dziekuje na prawde
17 gru 00:29