Tw, pit
Tata: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości: 3
√3−1 i 3+
√3. Oblicz długość
przeciwprostokątnej tego trójkąta.
Wiem, że to banalne ale zabijcie mnie nie pamiętam nawet tw, pitagorasa. Szkołę
paranaściedziesiąt lat mam za sobą, synowi chciałbym pomóc a sam kiedys tu pomocy szukałem

Wiec help me
16 gru 23:36
Pain: a2=b2+c2 O.o
16 gru 23:36
Tata: Wyjdzie √40 czy coś zasrałem?
16 gru 23:40
Pain: dobrze mozna jeszcze sie pobawic wyciagnac cos co sie pierwiastkuje
16 gru 23:41
Tata: moze byc 2√10 ?
16 gru 23:43
Pain: tak, nic wiecej sie z tym zrobic nie da
16 gru 23:43
Tata: dzieki bardzo
16 gru 23:43
mala2: a2+b2=c2
c2=a2+b2
c2=(3√3−1)2+(3+√3)2
c2=9*3−6√3+1+9+6√3+3
c2=27+13
c=√40=√4*10
c=2√10
16 gru 23:48