Pomocy
Artur: miotacz pchnął kulę z wysokości 1,7 nad ziemią, Modem matemtyczny lotu kuli pchniętej przez
zawodnika jest fragmentem paraboli o równaniu y=a(x−5)2 + 4,5 .
wyznacz w jakiej odległości od zawodniczki upadla pchnieta kula ?
16 gru 23:31
pigor: ... nie wiem skąd tam w treści zadania wzięła sie jakaś zawodniczka, kiedy
pcha miotacz − zawodnik. no ale ja widzę to tak : niech
x=? − szukana odległość,
to
a(10−5)
2+4,5=1,7 i a(x−5)
2+4,5=0 ⇔ 25a=−2,8 i a(x−5)
2=−4,5 ⇔
| | 2,8 | | 25 | |
⇔ a=− |
| i (x−5)2=−4,5*(− |
| ) ⇔ (x−5)2= 40,1786 ⇒ |
| | 25 | | 2,8 | |
⇒ x−5= 6,34 ⇒
x ≈ 11m 34cm niezbyt daleko jak na miotacza, chyba, żebyła
to miotaczka
17 gru 00:04
aniabb: 1,7=a(0−5)2+4,5 ⇒ a=−0,112
x=11,3387
17 gru 00:09
PW: @pigor: To zła kobieta była. Miotacz chciał ją trafić, ale mu sił brakło.
17 gru 17:08