zasada indukcji matematycznej zupelnej
Indukcjo umrzyj: jak indukcyjnie wykazac ze ∀n≥1 (1+a)n ≥ 1+(a*n + n(n−1)2a2) gdzie a≥0
dla n=1 L=1+a
P=1+(a + 0) = 1+a czyli L=P
teza indukcyjna to (1+a)(n+1) ≥ 1+(a*(n+1) + (n+1)n2a(n+1)) i nic mi nie wychodzi z
obliczen
16 gru 22:58
Indukcjo umrzyj: Help, I need somebody,
Help, not just anybody,
Help, you know I need someone, help.
16 gru 23:10
PW: Wiem, The Beatles.
W tezie jest (na końcu) a2, czy an, bo w tezie indukcyjnej napisałaś an+1, a nie a2
17 gru 22:05