granica funkcji
Maciek: Cześć
Mam do obliczenia granicę sumy dwóch funkcji przy x dążącym do minus nieskończoności:
| | x3 | | x3 | |
limx→−∞ [√ |
| +x] // tu w pierwszej funkcji caly ułamek |
| jest pod |
| | x−4 | | x−4 | |
pierwiastkiem a nakoniec dodany jest sam x.
Bardzo Was proszę o pomoc
16 gru 22:58
Maciek: Ma ktoś jakiś pomysł
16 gru 23:19
ja: | | x3 | |
masz tak pier |
| + x skracasz sobie pod pierwiastkiem− wychodzi ci x2/1 czyli |
| | x(1−4/x | |
wychodzi ci x+ x= −nieskonczonosc
17 gru 00:10
Maciek: Ale chyba, gdy x→−
∞ to x−sky to minusowe, więc wrzucając x
2 podpierwiastek otrzymuje
z x−sów minusowych x−sy dodatnie bo
√x2=|x|

Dobrze mówie
17 gru 00:20
Maciek: Bardzo proszę jakiegoś mistrza z matmy o podpowiedź jak znależć tą granicę
17 gru 00:22
ja: masz racje. to sprawźd to
wyciągnąłem x i mam
|x|(√x/x−4+1)= |x|(√x/x(1−4x) +1) = |x|(√1/∞+1)= ∞*∞= ∞
17 gru 00:47
Maciek: Czy ktoś wie jak taką granicę obliczyć

?
17 gru 22:53
Maciek: 

Help
17 gru 23:21