Proszę o pomoc
Ratujcie!: Napisz wzór funkcji kwadratowej wiedząc, że funkcja przechodzi przez punkt (−1,6) i osiąga
wartość najmniejszą dla x=−7/2
16 gru 22:57
magda: coś za mało danych chyba... na pewno dobrze przepisane ?
16 gru 23:07
Ratujcie!: Zadanie prosto ze sprawdzianu zaległego
16 gru 23:08
magda: widocznie o czymś zapomniałaś napisać
16 gru 23:09
Mila: Jaka jest ta wartość najmniejsza?
A może ma jedno miejsce zerowe?
16 gru 23:16
magda: Z tego co podałaś można wywnioskować tyle:
| | 7 | |
Skoro wiesz, że osiąga wartość najmniejszą dla x = − |
| to możesz zapisać |
| | 2 | |
Wiadomo, że wykresem będzie parabola z ramionami skierowanymi do góry.
| | b | | 7 | |
− |
| = − |
| ⇒ 2b = 14a ⇒ b = 7a |
| | 2a | | 2 | |
6 = a*(−1)
2 + b*(−1) + c
6 = a − b + c
6 = a − 7a + c
6 = −6a + c
za mało równań za dużo niewiadomych

(przydałoby się na przykład y
w czyli q)
16 gru 23:17
Ratujcie!: Zawsze coś. Dziękuję za pomoc
16 gru 23:20
17 gru 01:48
ICSP: tamto jest źle przecież.
Nie można zakładać ze yw = 0. Taka informacja nie jest w treści zadania.
17 gru 01:53
magda: Dokładnie. W zadaniu jest za mało danych.
17 gru 02:11