Uzasadnij, wykaż
Paulina: Proszę o pomoc.
1.Wykaż, że liczba (√2 − √6)2 + 4 √3 jest naturalna.
2.Uzasadnij, że liczba √5+2√6 * √5−2√6 jest wymierna.
16 gru 22:47
Ajtek:
Zastosuj wzory skróconego mnożenia w obu przykłądach
16 gru 22:55
Paulina: 2 − 2 * √2*√6 +6=
to jest z tego nawiasu, będzie to tak czy inaczej? i jak dalej?
16 gru 23:00
Ajtek:
Gitara

.
Dalej 2*
√2*
√6=2*
√12...
√12=
√4*3=
√3*
√4=...
Działaj

.
16 gru 23:04
Allah: −2*√2*√6 to −2*√12 czyli −2*√4 * 3 = −2*2*√3 daje −4*√3 i Ci sie ladnie skroci
16 gru 23:06
Paulina: Rzeczywiście ładnie się skróciło.
W tyn drugim będzie
(5)2 − (2√6)2 = 25 − (4*6) = 25 − 24 = 1 ?
16 gru 23:16
Ajtek:
I tak, i nie

.
Cały Twój zapis jest prawie poprawny, tylko zapomniałaś o pierwiastku nad całością.
16 gru 23:19
Paulina: No to tu już nie wiem gdzie go wcisnąć xd x/
16 gru 23:22
Ajtek:
[(5)2 − (2√6)2] = [25 − (4*6)] = [25 − 24]=[1]
to w nawiasach kwadratowych powinno być pod pierwiastkiami.
16 gru 23:22
Paulina: Aaa ale i tak wyjdzie jeden, czy się mylę?
16 gru 23:23
Ajtek:
Tak jeden, tylko zapis Twój zapis nez pierwiastka jest nie dobry

.
16 gru 23:24
Ajtek:
bez*
16 gru 23:24
Paulina: Czyli zapiszę z pierwiastkiem i bedzie dobry

dziękuję Ci bardzo
16 gru 23:25
Ajtek:
Tak będzie wtedy ok. Pamiętaj o tym na klasówce/kartkówce

Powodzenia

.
16 gru 23:26