q
makas: Rok temu Beata miała dwa razy mniej lat, niż będzie miała Alina za 9 lat. Za 6 lat Beata będzie
miała dwa razy więcej lat, niż Alina miała 7 lat temu. Podaj wiek każdej z dziewcząt.
16 gru 22:37
Kejt:
x − Beata
y − Alina
2(x−1)=y+9
x+6=2(y−7)
2x−2=y+9
2x=y+11
y=2x−11
x+6=2y−14
x=2y−20
x=2(2x−11)−20
x=4x−22−20
−3x=−42
x=14
oblicz 'y'
16 gru 22:41
Eta:
x −−− obecny wiek Beaty , x>0
y −−− obecny wiek Aliny, y>0
rozwiąż układ równań:
2*(x−1)= y+9
x+6 = 2*(y−7)
16 gru 22:43
Eta:
@
Kejt
x −−− Beata ( tak nie można

bo od kiedy Beata jest x−−em
16 gru 22:45
Kejt: wiem, nie napisałabym tak w rozwiązaniu, które miałabym oddać komuś, lub na maturze. To tylko
skrót myślowy, liczę na inteligencję autora postu przy przepisywaniu.
16 gru 22:47
Eta:
No

bo już myślałam,że tak napiszesz na maturze
16 gru 22:57
Kejt: nie, nie..spokojnie

aż tak źle ze mną nie jest
16 gru 22:58