Parametry
Amator: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach:
(m−1)x
2 −4x+m+2=0
Warunki:
1. a≠0
2.Δ>0
3.x1*x2<0
1.
m−1≠0
m≠1
m∊R\{1}
2.
(−4+m)
2 − 4*(m−1)*2 > 0
16−8m+m
2 − 8m+8 > 0
m
2−16m+24>0
Δm = 256−96=160
√Δ=
√160=4
√10
m1=8−2
√10
m2=8+2
√10
3.
x1*x2<0
czyli m < 1
Powiedzcie mi w czym błąd
16 gru 22:29
zośka: przy delcie powinno być (−4)2−4(m−1)(m+2)>0
16 gru 22:32
Amator: czemu −4 jeśli w b musi być m

?
czy też może być x ?
16 gru 22:32
16 gru 22:33
zośka: b to jest współczynnik stojący przed x, a tu przed x masz −4. Natomiast wyraz wolny c=m+2
16 gru 22:34
Amator: a może Ty Zośka wytłumaczyłabyś jak ustalić warunki do takich zadań ?
16 gru 22:36
zośka: Warunki ustaliłeś dobrze przecież, tylko żle odczytałeś współczynniki a,b,c w trójmianie
kwadratowym
16 gru 22:37
Amator: Rozumiem i teraz tak
w 3 warunku mam
m2−m+2m−2<0
m2+m<2
m(m+1)<0
wiec
m = 0 v m+1 = 0
m = −1
16 gru 22:38
zośka: a to jest współczynnik stojący przed x2
b to jest współczynnik stojący przed x
c wyraz wolny
16 gru 22:38
zośka: | | m+2 | |
Trzeci warunek ma postać |
| <0 |
| | m−1 | |
m∊(−2,1)
16 gru 22:41
Amator: czemu (−2,1)?
16 gru 22:45
zośka: Natomiast 2 warunek na deltę ma postać: 16−4(m−1)(m+2)>0
16−4(m2−m+2m−2)>0
16−4m2−4m+8>0
24−4m2−4m>0 /:(−4)
m2+m−6<0
(m−2)(m+3)<0
m∊(−3,2)
16 gru 22:46
Amator: wyjasnij mi w 3 warunku
| | m+2 | |
jak wyjsc z tej postaci |
| < 0 ? |
| | m−1 | |
16 gru 22:46
Amator: czemu w 2 warunku tak dziwnie obliczasz ?
−m2+m+6>0
Δm=25
√Δ=5
m1=3
m2=−2
16 gru 22:47
zośka:

ad 3) (m+2)(m−1)<0
16 gru 22:48
Amator: ja rozumiem z parabolą tylko nierozumiem
jak z postaci
wyszłaś do postaci
m∊(−2;1)?
16 gru 22:50
zośka: Bo zrobiłam to co zapisałeś w pamięci bo tu łatwo zgadnąć pierwiastki (iloczyn −6 suma 1)
16 gru 22:50
zośka: | | m+2 | |
Postać |
| <0 jest równoważne (m+2)(m−1)<0 bo znaki iloczynu i ilorazu są takie same |
| | m−1 | |
16 gru 22:52
Amator: ale no zobacz
(m+2)(m−1)<0
m2−m+2m−2<0
m2+m<0
m(m+1)<2
czyli
m=2 v m+1=2
m=1
16 gru 22:52
Amator: czemu −2 ?
16 gru 22:52
zośka: A taką nierówność rozwiązuje się zaznaczając miejsca zerowe dwumianow i rysując "wężyk"
16 gru 22:53
Amator: dobra wiem o co chodzi z tym warunkiem 3
teraz w 2
wychodzi m1=3 i m2=−2
16 gru 22:54
zośka: A co zrobiłeś z tą −2?
16 gru 22:55
Amator: no tak wychodzi z delty ...
16 gru 22:57
zośka: Policz jeszcze raz deltę, bo powinno ci wyjść po wydzieleniu przez 4:
−m2−m+6>0 a nie jak piszesz −m2+m+6>0
Stąd powinno być m=−3, m=2
16 gru 23:00
Amator: generalnie dobrze juz mi wychodzi wynik
czy napisałabyś mi najlepszy sposób na wypisanie warunków
bo to mi najbardziej utrudnia ...
16 gru 23:00
zośka: czyli licząc tak jak chciałeś Δ
m=25
| | 1−5 | |
m1= |
| =2 lub m2={1+5}{−2}=−3 |
| | −2 | |
−(m−2)(m+3)>0
16 gru 23:03
zośka: Warunki masz dobrze zapisane. Teraz trzeba to zebrać do kupy:
| ⎧ | m≠1 | |
| ⎨ | m∊(−3,2) | i wyznaczyć część wspólną
|
| ⎩ | m∊(−2,1) | |
m∊(−2,1)
16 gru 23:10