napisz wzór funkcji kwadratowej
mycha7: napisz wzór funkcji kwadratowej wiedząc, że funkcja przechodzi przez punkt (1,−5) i osiąga
największą wartość dla x=4
16 gru 22:28
Mila:

dla x=4 ma największą wartość ⇔
1) prosta x=4 jest osią symetrii paraboli,
2) stąd wiadomo,że f(7)=−5
3) ponadto a<0
Jaką ma wartość największą?
16 gru 22:44
Mycha7: Nie jestem pewna, bo to zadanie od koleżanki z zeszytu, ale chyba −1/4
16 gru 22:47
Mila: | | −1 | |
f(x)=a(x−4)2+ |
| postac kanoniczna |
| | 4 | |
oblicz a
Jednak nie podoba mi się ta wartość
16 gru 23:05
Mycha7: a nie da się obliczyć nie mając tej największej wartości?
16 gru 23:07
Mila: Musisz mieć jeszcze inna informację. Może ma jedno miejsce zerowe?
16 gru 23:18
Mycha7: Niestety więcej nie mam, może nauczycielka się pomyliła, bo sama nam te zadania pisała. Mimo
wszystko dziękuję za pomoc
16 gru 23:19