W kwadracie przekątne są prostopadłe i dzielą się na połowy
Prosta AC jest prostopadła do prostej BD i przechodzi przez punkt S
| xB+xD | yB+yD | |||
to:S ( | , | )=(4,5) | ||
| 2 | 2 |
| 7−3 | ||
współczynnik kierunkowy prostej BC; aBC= | = 1 | |
| 6−2 |
| −1 | ||
to współczynnik kierunkowy prostej AC : aAC= | = −1 | |
| aBD |
BD −przekątna kwadratu.
Przekątne są prostopadłe i dzielą się na połowy
BD:gdzie B=(2;3), D=(6;7)
S − środek BD:
| 2+6 | ||
xs= | =4 | |
| 2 |
| 3+7 | ||
ys= | =5⇔ S=(4;5) | |
| 2 |