wykaż że
lui: Wykaż, że nie istnieją liczby x i y, takie, że {x2+2xy=1
{4xy−y2=4
próbowałam wykazać ale mi nic sensownego nie wychodzi
proszę o pomoc
16 gru 22:20
ICSP: x2 + 2xy = 1
4xy − y2 = 4
(x+y)2 − y2 = 1
−4xy + y2 = −4
dodając stronami :
(x+y)2 − 4xy = − 3
(x−y)2 = −3
sprzeczność
c.j.d.
16 gru 22:37
pigor: ... lub
x
2+2xy=1 /*(−2) i 4xy−y
2=4 ⇔ −2x
2−4xy=−2 i 4xy−y
2=4 i + stronami ⇒
⇒ −2x
2−y
2=2 /*(−1) ⇔
2x2+y2=−2 , czyli lewa strona dla ∀x,y∊R nieujemna,
a prawa stała ujemna , więc nie istnieją x,y spełniające dany układ równań c.n.w. . ...
16 gru 22:48
lui: dziękuję bardzo
16 gru 23:08