Rozwiąż równanie
Putis: | 1 − √4x2+12x+9 | = 1
16 gru 21:51
Saizou : zauważ że 4x2+12x+9=(2x+3)2 i skorzystaj z √a2=lal
16 gru 21:53
Putis: czyli | 1 − |2x+3| = 1?
16 gru 21:57
Putis: | 1 − |2x+3| | = 1? tak miało być
16 gru 21:57
Saizou : i trzeba to rozwiązać
16 gru 21:58
Putis: no i tu się zaczyna problem
16 gru 22:00
Saizou : l1−l2x+3ll=1
1−l2x+3l=1 lub 1−l2x+3l=−1
l2x+3l=0 lub l2x+3l=2
2x+3=0 lub 2x+3=2 lub 2x+3=−2
16 gru 22:02
123: | 1 − |2x+3| | = 1
1 − |2x+3| = 1 ⋁ 1 − |2x+3| = −1
|2x+3| = 0 |2x+3| = −2
2x + 3 = 0 2x+3 = −2 ⋁ 2x+3 = 2
x = 32 ⋁ x = 12 ⋁ x = 52
16 gru 22:03
Putis: dzięki wielkie za pomoc ; ) już sobie przypominam o co w tym chodziło
16 gru 22:06
pigor: ... no nie, coś nie tak ze znakami, bo
|1−√4x2+12x+9|=1 ⇔ 1−
√(2x+3)2|=−1 ∨ 1−
√ (2x+3)2|=1 ⇔
⇔ 1−|2x+3|=−1 ∨ 1−|2x+3|=1 ⇔ |2x+3|=2 ∨ |2x+3|=0 ⇔
⇔ 2x+3=−2 ∨ 2x+3=2 ∨ 2x+3=0 ⇔ 2x=−5 ∨ 2x=−1 ∨ 2x=−3 ⇔
⇔ x=−
52 ∨ x=−
12 ∨ x=−
32, czyli
x∊{−52,−12,−32}. ...
16 gru 22:28