Piotr
permutacja: Ile liczb pięciocyfrowych można utworzyć z cyfr: 0,1,2,3,4, jeśli cyfry nie mogą się
powtarzać?Poproszę rozwiązanie za pomocą wzoru.
16 gru 21:48
Kejt: 5! − [przypadki z zerem na pierwszym miejscu]
16 gru 21:51
zośka: =4*4*3*2*1=4*4!
16 gru 21:51
kj: 4*4*3*2
16 gru 21:52
zośka: pierwszą cyfrę mogę wybrać na 4 sposoby (bo bez zera)
jak wybiorę pierwszą to drugą mogę już tylko wybrać na 3+1 (bo może być zero), kolejną na 3, 2
i 1...
16 gru 21:53
Piotr: A jak obliczyć ze wzoru n!
16 gru 21:54
Kejt: no właśnie napisałam..
16 gru 21:54
Piotr: Ma wyjść 96 to jak to obliczyłaś?
16 gru 21:58
Kejt: przypadki z zerem na pierwszym miejscu = 1*4*3*2*1=24
policz sobie..
16 gru 22:01