ciąg arytmetyczny
grxix: 1. Dany jest ciąg (log x, log √2x, log 2). Wykaż, że dla każdej dodatniej liczby x ten ciąg
jest arytmetyczny
2. W ciągu arytmetycznym różnica między pierwszym i piątym wyrazem jest równa 16. Wyznacz
różnice tego ciągu
3. W ciągu arytmetycznym suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn=2n2−7n. Wyznacz wzór
ogólny tego ciągu
16 gru 21:44
zośka: ad3
a
1+a
n=4n−14
Podstawmy n=1
a
1+a
1=4−14
2a
1=−10
a
1=−5
zatem −5+a
n=4n−14 ⇒ a
n=4n−9
16 gru 22:17
zośka: ad2 a1−a5=16
a1−(a−1+4r)=16
a1−a1−4r=16
−4r=16
r=−4
16 gru 22:19
zośka: ad 1 ) Pokazać, że zachodzi równość: log√2x−logx=log2−log√2x dla dowolnego x>0
A to prawda bo logx+log2=log2x=2log√2x
log√2x−logx=log2−log√2x
16 gru 22:25