x^2-2(m-1)x+2m+1=0 - delta, współczynniki
qizzy: x2−2(m−1)x+2m+1=0
Otóż interesuje mnie jak z tego wyliczyć deltę. Nie wiem jednej rzeczy − jaki jest współczynnik
b, czy jest to −2(m−1), najpierw podnosimy do kwadratu a później uwzględniamy minus, czy na
odwrót?
16 gru 21:41
Kejt:
b=−2(m−1)
czyli będzie:
[−2(m−1)]2
16 gru 21:43
qizzy: czyli delta będzie wyglądać tak?
Δ=[−2(m−1)]
2 − 8m−4
(−m+2)
2 −8m−4
(2−m)
2−8m−4
4−4m+m
2−8m−4
m
2−12m <−−−
16 gru 21:48
Kejt: 'b' pokręciłaś chyba..
16 gru 21:50
qizzy: jak powinno być poprawnie?
16 gru 21:55
Kejt:
[−2(m−1)]2=(−2m+2)2=(2−2m)2=4−8m+4m2
Δ=[−2(m−1)]2 − 8m−4=4−8m+4m2−8m−4=4m2−16m
chyba tak.
co dokładnie masz zrobić w tym zadaniu?
16 gru 21:58
qizzy: wyznaczyć m dla 2 pierwiastków różnych znaków, ale reszte już wiem, tylko tutaj był kłopot
16 gru 22:02
Kejt: ach, ok. No to chyba wyjdzie dobrze..
16 gru 22:02
qizzy: jednak pomyliło mi się, mógłby ktoś pomóc wyznaczyć te 2 pierwiastki?
16 gru 22:44