promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny wynosi 2. przeciwprostokątna 10.
klops: promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny wynosi 2. przeciwprostokątna 10. Jak obliczyć
pozostałe dwie przyprostokątne

Proszę o pomoc
16 gru 21:11
aniabb: 6 i 8
16 gru 21:14
klops: how ?
16 gru 21:16
aniabb: praktyka
16 gru 21:18
aniabb: 90% trójkatów prostokatnych to wielokrotności 3,4,5
pozostałe 9% to 5,12,13
16 gru 21:20
zośka:

x+y=10 y=(10−x)
y+r=y+2
x+r=x+2
(x+2)
2+(y+2)
2=(x+y)
2
x
2+4x+4+y
2+4y+4=x
2+y
2+2xy
2xy=8+4(x+y)
2xy=48
xy=24 i x+y=10 można tu już zgadnąć 4 i 6
x(10−x)−24=0
−x
2+10x−24=0
Δ=100−96=4
x=,,. itd
16 gru 21:22
aniabb:

x+y = 10
(x+2)
2+(y+2)
2 = 10
2
16 gru 21:23
zośka: zatem przyprostokątne to 6 i 8 (bo 4+2=6 i 6+2=8)
16 gru 21:23