Narysuj wykres i podaj...
Skull: | | 6 | |
Narysuj w tym samym układzie współrzędnych wykres funkcji f(x)= |
| i g(x)= −x+1. Odczytaj |
| | x | |
zbiory rozwiązań równania f(x)=g(x) oraz nierównośc f(x) <(=) g(x)
16 gru 20:58
zośka:
16 gru 21:01
Skull: a jak to odczytać?
16 gru 21:02
zośka: Na pewno dobrze napisałaś wzory? Bo wykresy te nie mają punktów wspólnych zatem zbiorem
rozwiązań f(x)=g(x) jest zbiór pusty.
16 gru 21:04
zośka: A to drugie najprościej mówiąc musisz odczytać dla jakich x wykres zielony (f(x)) znajduje się
pod wykresem czerwonym (g(x))
odp. dla x∊(−∞,0)
16 gru 21:07
Skull: jest błąd w f(x) jest −6
16 gru 21:07
zośka:

No to zupełnie zmienia wszystko
f(x)=g(x) dla x=−2 oraz x=3
16 gru 21:10
zośka: f(x)≤g(x) dla x∊(−∞,−2>∪(0,3>
16 gru 21:11
Skull: dziękuje
16 gru 21:13