wielomiany
pedzi: jak mam wpasc na pomysł rozkładu wielomianu na czynniki ?
16 gru 20:51
annna: ale o co konkretnie pytasz ?
16 gru 21:04
Aga1.: Dużo ćwiczyć.
16 gru 21:04
123: 1. Wzory skróconego mnożenia
2. Grupowanie wyrazów(w łatwych przykładach to banał, w bardziej skomplikowanych może być
trudniejsze)
3. Twierdzenie o pierwiastkach wielomianu
4. Ja zaczynam od sprawdzania czy liczby 1,2,−1,−2 sa pierwiastkami, w wielu przykladach tak
jest
16 gru 21:05
pedzi : o wielomiany. bo ostatnio mamy na lekcji takie rozkąłdanie na czyniiki wielomiany i ja nie za
bardzo wiem, ja sie za to zabierać , dużo czasu mi schodzi na to

16 gru 21:05
123: Ale tak jak napisała Aga1 bez ćwiczeń będzie cienko
16 gru 21:05
pedzi : ok, dzieki za podpowiedzi. Ale wydaje mi sie, że chyba jednak twierdzenia o pierwiastkach
wielomianu jest najlepsze

bo najpewniejsze
16 gru 21:06
anna: "predzi" − myśle tak samo jak moi przedmówcy, że musisz dużo cwiczyć, bo bez tego ani rusz.
16 gru 21:07
123: Pedzi, czy najlepsze to sie okaze

Problem sie pojawia jak pierwiastkiem jest liczba niewymierna
16 gru 21:08
pedzi : no to wtedy tak,

to jesteem uziemiony

heeh wtedy bede szukał jakiegos innego sposobu

ale najgorzej mi idzie, to kiedy mam skorzystac z grupowania wyrazów a mam 3 wyrazy . I
wówczas mam któryś rozbić, żeby użyc tego sposobu. Nigdy nie wiem któy a potem jak go połączyć
żeby wyłaczyć jakiś współny czynnik

Jakieś rady moi drodzy ?
16 gru 21:11
krystek: Przeszukaj forum , sa takie przykłady.
np x2+x−2
16 gru 21:12
pedzi: więc tak :
x2+x−2=x2+2x−x−2=x(x−1)+2(x−1)
16 gru 21:15
Aga1.: Tak i leć dalej.
16 gru 21:17
123: Na pierwszy rzut oka widac ze pierwiastkiem jest 1
16 gru 21:18
Aga1.: Początek dobrze, a dalej źle.
x2+2x−x−2=x(x+2)−(x+2)=
16 gru 21:18
Aga1.: Tzn , trzeba dokończyć
16 gru 21:19
krystek: lub =x2−1+x−1=
16 gru 21:20
123: Lub Hornerem w 10sek rozlozy
16 gru 21:22
krystek: @123 przeczytaj ostatni post zainteresowanego
16 gru 21:23