matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
kix:
poomocy!
2
√
x+1
−
√
x+13
lim
x→3
x
2
−9
16 gru 20:25
lukas:
z de l'Hospitala spróbuj
16 gru 20:27
kix:
nie umiem
16 gru 20:28
lukas:
1
1
2*
* (x+1)
−0.5
−
* (x+13)
−0.5
2
2
lim x→3
=
2x
1
1
−
√
x+1
2
√
x+13
lim x→3
=
2x
1
1
−
2
8
=
=
6
3
8
3
=
=
6
48
16 gru 20:32
lukas:
1
jeszcze da się skrócić czyli wynik to
16
16 gru 20:34
kix:
dzięki lukas
a pytanko czy to się da inaczej zrobić.. czy tylko tą regułą
?
16 gru 20:45
lukas:
to bardzo prosta metoda przecież
wystarczy umieć liczyć pochodne
16 gru 20:49
kix:
to jak zrobić to?
lim
x→+
∞
√
x(x−
√
x
2
−1)
16 gru 20:53