ciągi
Maciej: dany jest ciąg geometryczny którego s1=2 i s2=3 .
iloraz tego ciągu jest równy: poprawna odp to 12
16 gru 19:22
Piotr:
S1 = a1
S2 = a1 + a2
16 gru 19:26
Maciej: no własnie piotr tu miałem dylemat bo przeciez s2 to suma dwóch wyrazó a w ciągu geometrycznym
tj
sn=a11−qn1−q i to sie nie powinno wstaweic do wzoru ? bo idąc tym tropem czy sumą ciagu
geometrycznego 4 wyrazów jest s4=a1+a2+a3+a4 mógłbys mi to troche wytłumaczyc?
16 gru 19:30
Piotr:
wzór do niczego Ci nie jest potrzebny.
skoro pierwszy wyraz to 2, a suma dwóch to 3 to drugi wyraz wynosi 1. q to drugi przez pierwszy
wiec 12
16 gru 19:33
Maciej: dzieki Piotr bardzio mi pomogłes
16 gru 20:07